Munca în construcții a intrat în vizorul inspectorilor de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Sălaj

Campania națională privind identificarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarată și verificare a modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor, a fost desfășurată în perioada 9-13 mai. Motivele declanșării campaniei au fost necesitatea intensificării acțiunilor de control în vederea diminuării muncii nedeclarate. Munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv datorită consecințelor sociale și economice pe care le produce: persoana care prestează munca fără forme legale este lipsită de protecție socială; angajatorul este lipsit de posibilitatea legală de a responsabiliza pe lucrător pentru eventuale pagube produse de acesta, fondurile sociale si bugetul de stat sunt păgubite prin sustragerea de la plata impozitelor și a contribuțiilor sociale.

Obiectivele campaniei au fost identificarea angajatorilor care folosesc personal fără forme legale de angajare, determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare și de a le înregistra în registrul salariaților REVISAL, creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și angajaților în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și cel al securității și sănătății în muncă. Alte obiective sunt diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea, de către angajatorii care desfășoară activitate în domeniul construcțiilor, a prevederilor legale menționate. Identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor și a tinerilor. În domeniul relațiilor de muncă au fost controlați un număr de 34 agenți economici dintre care 14 au fost sancționați, aplicându-se cinci amenzi și 11 avertismente.

Cinci dintre angajatorii controlați au fost sancționați cu amenzi în valoare totală de 90.000 lei pentru munca fără forme legale de angajare, fiind identificate nouă persoane care munceau fără a avea întocmite contracte individuale de muncă. Deficiențele constatate pentru care s-au aplicat avertismente, se referă la nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentară în cazul salariaților încadrați cu timp parțial; nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptamânal necompletarea elementelor din decizia de încetare a contractului individual de muncă în registrul general de evidență al salariaților în format electronic, respectiv netransmiterea acestuia la termenul legal; necompletarea regulamentului intern cu toate categoriile de dispoziții. În domeniul securității și sănatății în muncă au fost controlați un număr de 20 de agenți economici aplicându-se o amendă în valoare de 5.000 lei pentru nerespectarea normelor de securitate și sănătate în muncă pentru lucru la înălțime și 10 avertismente. Deficiențele constatate și sancționate cu avertisment se referă la neasigurarea instruirii în domeniul SSM pentru toti lucrătorii, neasigurarea de către angajator a echipamentului de protecție, neutilizarea echipamentului individual de protecție, lipsa semnalizarilor de securitate și sănatate în muncă

 

Leave a Comment